Skip to content
Back to front page

Mercedes-Benz 170 SA CABRIOLET

Mercedes-Benz 170 SA CABRIOLET

Deze Mercedes-Benz 170S Cabriolet A bieden wij u aan in opdracht van een client!

In 1949 was de 170S-serie het eerste nieuwe model van Mercedes-Benz na de Tweede Wereldoorlog. Men moet zich echter voorstellen dat deze auto werd ontwikkeld in een tijd van enorme schaarste en dat bijna alle goederen op de bon waren. En dat gold zowel voor de materialen voor het produceren van auto’s, als voor het aanschaffen van het eindproduct.

Onder bepaalde restricties was de productie van het vooroorlogse instapmodel 170V moeizaam opgestart. Maar voor Daimler-Benz was het belangrijk om weer terug te komen in het hogere autosegment.

In 1949 introduceerde de fabriek daarom de 170S, waarbij de ‘S’ stond voor ‘Sonderklasse’, een voertuig met een signaaleffect waarmee Mercedes-Benz weer bewust een verbinding legde met de meest succesvolle autoklasse met typeaanduiding ‘S’. De letter verwees naar de jaren 20 en 30, toen Mercedes zeer succesvol was met haar sportwagenseries, waarbij de typeaanduidingen stonden voor ‘super’ en ‘sport’. De nieuwe Mercedes-Benz 170S was één van de symbolen van het bekende Wirtschaftswunder, het opmerkelijke herstel van de West-Duitse economie na de Tweede Wereldoorlog.

De 170S had een nieuwe, grotere stalen carrosserie, gebaseerd op het design van de zescilinder Mercedes-Benz 230 uit 1938. Het toegepaste 170V-chassis gaf aanzienlijk veel meer comfort o.a. door de toepassing van een nieuwe trapeziumvormige vooras. De nieuwe serie kreeg een krachtigere motor met 52 pk en werd geleverd als sedan of cabriolet.
Dit nieuwe type was aanzienlijk comfortabeler en representatiever dan het ‘instapmodel 170V’ en stelde hiermee de norm van ‘Sonderklasse’.

De prijs in 1949 voor de 170 S Sedan lag met Fl. 10.985,- al veel hoger dan die van het ‘instapmodel 170V’ voor Fl. 6.900,-. De exclusieve 170 S Cabriolet A bevond zich met zijn prijs van Fl. 16.700,- aan de bovengrens van het Duitse personenwagenaanbod en werd gezien als het toppunt van luxe. Er werden slechts 830 exemplaren van deze cabriolet A gebouwd.

Historie van deze Mercedes-Benz 170S Cabriolet A uit 1951:

In 1950 bestelde de Zweedse Mercedes-Benz importeur, Philipsons Automobil AB uit Stockholm, de 170S Cabriolet A bij het hoofdkantoor van Mercedes-Benz in de volgende uitvoering:
– Lakkleurcode: 141, lichtgrijs (Extra als ‘Sonderlack‘)
– Ledercode: 641, rood (Extra als ‘Sonderleder‘)
– Houtfineer: Palissander
– Softtop ‘Gummistoff’ (Rubberdoek), zwart, code 872
– Pot lak DB 141, 1 kg
– Gereedschapstas en instructieboekje
– Banden: Conti 6,40 x 15, met wit zijvlak
– Ventilator
Bandafloopdatum in Sindelfingen was op 8 maart 1951 en de auto werd door de Mercedes-Benz Carrosseriefabriek in Sindelfingen op14 maart 1951 aan de transporteur overhandigd.

• De Mercedes-Benz organisatie van de Firma Philipsons Automobil AB leverde en monteerde naderhand de volgende accessoires:
– Originele kofferset
– Becker Radio
– Mechanische antenne
– Vloermatten
De levering aan hun Zweedse client vond plaatst op 31 maart 1951.

• De cabriolet werd rond 1986 verkocht aan mijnheer (…naam bekdn bij uw redactie) uit Huskvarna. Met vakkundige precisie restaureerde men zijn oldtimer en (…) sleepte daarmee veel prijzen in de wacht.
Deze vroege naoorlogse Mercedes is buitengewoon moeilijk en kostbaar om goed te restaureren. Gelukkig werd de restauratie uitgevoerd door gepassioneerde vaklieden die deze unieke Mercedes met enorme zorg in de oude glorie terugbrachten. De resultaten van de restauratie spreken voor zich. Het lakwerk is vakkundig hersteld en nu in de kleur ivoorwit gespoten en het interieur is bekleed met hetzelfde hoogwaardige leer, maar nu in het zwart. Als onderdeel van de restauratie is de carrosserie van het chassis gehaald. De naar achteren scharnierende deuren, de kofferklep en motorkap zijn met goed gelijkmatige openingen aangebracht: het kenmerk voor een solide gevoel dat onmiskenbaar Mercedes-Benz is.

• In juli 1993 werd de 170S Cabriolet A geëxporteerd naar de nieuwe eigenaar, de heer (…naam bekend bij uw redactie) uit het Duitse Hirschfeld (Rhein-Hunsrück). De heer (…) verkocht vanwege zijn leeftijd de cabrio vijf jaar later aan de huidige familie die nu de auto aanbiedt.

Deze prachtige Mercedes-Benz 170 S Cabriolet A is gekoesterd door zijn vorige eigenaren en de kwaliteit van de restauratie spreekt over het belang ervan in de verzamelaarswereld. Een zeer bijzondere en zeer begeerlijke auto uit de tijd van het Wirtschaftswunder.

Return to top

Specifications Mercedes-Benz 170 SA CABRIOLET

Brand
Mercedes-Benz
Model
170 SA CABRIOLET
Bodywork
Cabriolet
Mileage read
36.666 km
First registrations date
31 maart 1951
Exterior color
White
Interior color
Antraciet
Cladding
Leather
Fuel
Petrol
Number of Cylinder
4
Cylinder capacity
1.700
Engine Power kw
39
Engine Power hp
53
Transmission
Manual Transmittion
Number of gears
4
Number of doors
2
Number of keys available
2
MOT on delivery
No
Price
Return to top

interest in this Mercedes-Benz 170 SA CABRIOLET?

Send a message

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Scroll To Top